Z wykładem pod tym tytułem, w środę,14.03.2018r., spotkali się uczniowie klasy 2CA podczas kolejnego z cyklu Chemia w wielu wymiarach na Wydziale Chemii UAM. Prowadząca, pani dr hab. Agata Dąbrowska wzbogaciła naszą wiedzę o aldehydach, zwłaszcza aldehydzie mrówkowym.

Jest on silnie toksycznym, alergenem i mutagenem. Dobrze rozpuszcza się w wodzie i przyczynia się do rozwoju bakterii w wodzie. Ma charakterystyczną, duszącą woń.

Występuje naturalnie, uwalniając się podczas erupcji wulkanów oraz procesów zachodzących w organizmach ludzkich zwierzęcych, roślinnych i z udziałem drobnoustrojów.

Powstają również z winy człowieka, podczas palenia tytoniu, opakowań typu PET oraz w przemyśle przy produkcji farb, lakierów włókien i innych. Bardzo ciekawe było porównanie zawartości formaldehydu w wodach i napojach butelkowanych. Z tego punktu widzenia woda z kranu jest zdrowsza od butelkowanej a pośród tych gazowane mają więcej formaldehydu.

Dziękujemy z bogatą dawkę wiedzy i mamy nadzieję na kolejną, podczas następnego wykładu.

 Małgorzata Baranowska